Diş implantı çekilen ya da herhangi bir nedenle kayba uğrayan dişlerin yerine çene kemiği içerisine yerleştirilen titanyum bir “vida” dır. İmplant 3 ayrı üniteden oluşur. Crown (Kuron), Abutment (Dayanak) ve İmplant gövdesi.
Taşıma ve estetik özelliklerine göre bir çok tip dayanak vardır.
Bir implantın çene kemiğine uygulanması maksimum 7 dakikalık bir işlemdir ve bir azı dişi çekiminden daha basit ve daha kolay “atravmatik”dir.
Diş implantı üzerindeki yivler aracılığı ile çene kemiğine tutunur ancak yivler üzerindeki mikro gözenekler yaklaşık 3 hafta ile 2 ay içerisinde “kemikleşir” yani osseoentegre olur ve kök vazifesi görerek taşıyıcı diş görevi alır.
Bunun için uygulanan implantın “yüzey” özelliklerinin kalitesi çok önemlidir.
Yani bireyin sistemik sağlığı yerinde ise kemik ve koşullar uygunsa kaybedilen dişin yerine yeni bir diş en erken “ 1 ay “ içerisinde konabilir.
Bu süre içerisinde birey sadece “1 gün” operasyon için hekimine gelir. Takibeden “ 3. hafta “ dan sonra ise “1 hafta bitiminde” ve “ 3 seansta “ dişlerine kavuşur.
Üstün yüzey özelliği olan guruptaki implantlar, 18 yaş alt sınırı olmak koşulu ile her yaş ve her türlü kemik özelliği olan tüm bireylere uygulanabilir. İmplantın uygulanamadığı özellikli kemik ve birey çok azdır.
Kontrol altına alınmış şeker hastalığı ve yaşa bağlı kemik erimesi implant uygulanmasına engel değildir.
Her yaş ve her çene kemiği ve her diş için uygun bir uygulama tekniği, implant tipi ve protez çeşidi mutlaka vardır.
Çenelerin, ön ya da arka bölgesinde eksik olan bir ya da iki dişin, yerine konabilmesi için bilinen metodlarla her iki taraftaki “sağlam” dişlerin kesimi yerine bu boşluklara konacak bir ya da iki implant en kısa ve en sağlıklı çözümdür. Böylece dişler kaplama yapımı için kesilmekten ve yük taşımaktan kurtulmuş olur.
Çok sayıda diş kaybı olduğunda eğer kemik uygunsa bu dişleri sabit olarak bireye yeniden kazandırmak “implant” ile mümkündür.
Tüm dişlerini kaybetmiş ve uygun kemiğe sahip bireylere her bir çenede sadece 6 ya da 8 implant uygulamak koşulu ile her bir çenede 12 ya da 14 dişi yerine sabit seramik (porselen) dişler olarak iade etmek mümkündür.
Tüm dişlerinizi sabit olarak yeniden kazanabilirsiniz.
İleri kemik erimesi ve kısmi ya da tüm diş kaybı olan bireylerde dahi farklı protez uygulamaları ile “sabit “ diş kullandırmak mümkündür. Bu durumdaki protezi taşıması için her bir çene için en fazla 6 ya da 4 implant yeterli olmaktadır.
Çok ileri derecede kemik erimesi olan bireylerde ileri cerrahi teknikler uygulayarak “sabit” protez kullandırmak mümkündür.
İleri derecede kemik kaybı olan ancak ileri cerrahi teknikle uygulama talep etmeyen bireylerde ise her bir çeneye 2 ya da 4 implant uygulayarak. Ağıza takıp çıkartılan ataşman ya da sürgülü tam protezler kullandırmak mümkündür. Bu durumda dahi protezler sosyal yaşam sürecinde yerinden çıkmaz, kıpırdamaz ve ağızda hareket etmezler. Bu protezleri ancak birey kendisi çıkartıp takabilir.
Başta, hareketli implant üzeri protezler olmak üzere, tüm implant üst yapı uygulamaları son derece temiz kullanılmalı ve ağız sağlığı maksimum düzeyde tutulmalıdır.
Günümüz ileri teknolojisi ile üretilen diş implantlarının kaybedilmesi (başarısızlığı) çok nadirdir ve bu kayıplar daha çok kullanımla ilgilidir. İyi uygulanmış bir implant (ya da implantlar ) ve implant üstü protez sadece 21 gün hekimin sorumluluğundadır. Bu süreden sonra implantın başarısı tamamen bireyin ağız bakımı ile ilgilidir ve bireyin kendi sorumluluğundadır.
İmplant uygulanamayacak nadir birey tanımlamasının büyük bölümünü, sigara alışkanlığı olan ve ağız bakımı eksik olan bireyler oluşturur ve bu bireylere kesinlikle implant uygulanamaz.
Dental implant uygulamalarında, yeterli cerrahi ve protetik bilgi ve deneyim gereklidir. Ayrıca tüm cerrahi işlemler için klinik içerisinde ayrı bir ünitenin hazırlanması, dezenfeksiyon ve sterilizasyonun idamesi açısından önemli bir fark oluşturmaktadır.