İmplant Nedir?
İmplant
Dental implant diş kayıplarının en iyi telafisidir. İmplant tedavisi (diş ekme), eksik olan dişlerin işlev ve estetiğini tekrar sağlamak için çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür.
Geleneksel kron, köprü ve total protezlere göre çok daha güvenli, işlevsel alternatif tedavi şeklidir.
Çekilen dişin bir vida ile yerine konması artık herkes tarafından bilinmekte ve talep edilmektedir. İmplantlar dokulara uygun, son derece dayanıklı ve ileri teknoloji ürünü olmakla birlikte görünümü ve sizde verdiği his o kadar doğaldır ki genelde varlıklarını hissetmezsiniz.
İnsan Vücuduyla Mükemmel Uyum...
Vücut içinde kullanılacak implant malzemeleri, vücudun doğal bir elemanının yerini alabilen ve biyolojik olarak vücutla uyumlu (biyouyumlu) titanyum materyallerdir.
İmplantların insan vücudu ile biyouyumluluklarının yüksek olması, vücut içerisinde mükemmel bir dayanıma ve kemikle hızlı bir şekilde bütünleşebilen (osseointegrasyon) nitelikte yüksek performans materyallerdir.
İmplant Uygulama Aşamaları Nelerdir?
• İmplant operasyonları anastezi altında kısa bir sürede tamamlanabilmektedir.
• Operasyondan sonra, implant ile kemiğin kaynaşması için (osseointegrasyon) 2-3 ay kadar beklenir. Genelde birinci operasyondan sonraki dördüncü ayda tedavi sona erer. Bu süre boyunca geçici protezlerle günlük yaşantınıza devam edebilirsiniz.
• Daha sonra bu implantlar üzerine, birkaç seans süren bir uygulama ile protezler yerleştirilir.
Her Yaşta Hasta İçin Uygun mudur?
Her yaş ve her çene kemiği ve her diş için uygun bir uygulama tekniği, implant tipi ve protez çeşidi mutlaka vardır.Çok sayıda diş kaybı olduğunda eğer kemik uygunsa bu dişleri sabit olarak bireye yeniden kazandırmak “implant” ile mümkündür.
İleri kemik erimesi ve kısmi ya da tüm diş kaybı olan bireylerde dahi farklı protez uygulamaları ile “sabit “ diş kullandırmak mümkündür.
İmplant Tedavisinin Avantajları
Geleneksel tedavi yöntemlerine göre sağlıklı dişlere zarar verilmeden uygulanan implantlar ömür boyu doğal görünümlü mükemmel estetik ve konfor sunar.
• Anatomiyi korur. Diş kaybınız varsa, zamanla kemik küçülmeye başlar. Sağlıksız kemik kaybı çene çizginizin geri çekilmesine ve yüz yapınızın değişmesine sebep olur. Dental implantlar çene kemiğinin bozulmasını önler ve böylece yüzünüzün doğal şeklini korur.
• Dişlerinizin sağlıklı kalmasını sağlar. Köprüye göre daha iyi ve uzun süreli alternatif olan dental implantlar eksik dişin yanındaki sağlıklı dişlere zarar vermez. Doğal dişleriniz zarara uğramaz.
• Güven. Sağlam yerleştirilen dental implantlar kaymaz ve oynamaz. Bu takma dişlerin uyum eksikliği, çiğneme tahrişi ve sinir uçlarından gelen acı gibi bazı problemlerinizi ortadan kaldırır. Sonuçta çok daha rahat, güvenli ve sıkıntılardan uzak olursunuz.
İmplantın Yapılması
İmplantın yapılma süresi yaklaşık olarak 10-30 dakika arasındadır. Önce dişetinde açılan kesiyle kemiğe ulaşılır. İmplant ölçüne göre çene kemiği hazırlanır ve implant vidalanır.
Üst yapıların yapılabilmesi için implantın çene kemiğine kaynaması gerekmektedir. Bu süre normal kemik ve operasyonlar için 1-3 ay arasında değişmektedir.
Protezlerin Hazırlanması
Yapılan implant çene kemiğle bütünleştikten sonra sıra protezlerin hazırlanmasına gelir. Ağız içinden alınan ölçü ve renk hedeflemesi yapıldıktan sonra protezler porselen laboratuvarlarında teknisyen tarafından gerçek dişlerinize uygun ve estetik bir şekilde hazırlanır. Hasta ağzındaki provalardan sonra son şekli verilir.
Üst Yapıların Yapılması
Son aşamada çene kemiğine kaynayan titanyum implantın üzerine kuron dediğimiz porselen veya zirkonyumdan yapılan dişler laboratuvarda hazırlanır. Hasta ağzından alınan ölçüye göre yapılan bu kuronlar yada protez dişler implant üzerine vidalanarak ya da yapıştırılarak oturtulur. Dişlerine kavuşan hastaya dişhekimi uyarılarını yaptıktan sonra işlem tamamlanmış olur.
Dental İmplant için Tedavi Seçenekeri
Tek Diş İmplant Uygulaması
Eğer tek dişiniz eksikse ve şu anda kısmi hareketli damak protezi veya diş-destekli kaplama kullanıyorsanız, implant-destekli kaplama daha iyi bir alternatif olabilir. Tek diş implant uygulamaları öyle doğal görünür ve hissedilir ki, yalnızca siz ve diş hekiminiz gerçek dişten ayırt edebilirsiniz.
Çoklu Diş İmplant Uygulaması
Çoklu diş kaybınız varsa, implant destekli köprü çözüm olabilir. Kayabilen, gevşeyebilen ve tahrişe sebep olabilen geleneksel köprülerin ve kısmi hareketli damak protezlerinin aksine, implant destekli köprü güvenli ve sağlam kalır, sağlıklı dişlerinize zarar vermez. Öyle rahat ve doğaldırlar ki, görünüm ve hissedilme bakımından kendi dişlerinize benzerler.
Tamamen Dişsiz Ağızlarda İmplant Uygulaması
Alt ve/veya üst çenedeki bütün dişlerinizi kaybetmiş ve şu anda komple hareketli damak kullanıyorsanız, implant destekli bir damak protezi sizin için doğru çözüm olabilir. Uyum eksikliği, çiğneme tahrişi ve sinir ucu acılarına sebep olabilen hareketli komple damak protezlerinin aksine, implant destekli köprüler protezler kayma ve hareketi hemen hemen önler ve böylece acı, sıkıntı ve kaygıyı ortadan kaldırır. Güvenle gülebilir, konuşabilir ve en sevdiğiniz yiyecekleri kolaylıkla yiyebilirsiniz.
Sık Sorulanlar
Dental implant (Diş Ekme) Nedir?
Eksik dişlerin yerine yerleştirilen ve kemik dokularıyla birleşerek doğal diş gibi işlev görmesi için uygun bir materyalden üretilmiş yapay diş köklerine (Titanyum Vida) implant denir.
İmplantlar dokulara uygun, son derece dayanıklı ve ileri teknoloji ürünü olmakla birlikte görünümü ve sizde verdiği his o kadar doğaldır ki genelde varlıklarını hissetmezsiniz.
İmplantların tarihçesi nedir? Ne zamandan beri implantlar uygulanıyor?
Kayıp dişlerin farklı materyallerle restore edilmesi 1800 lü yılların başına dayanmaktadır. Günümüzde ayrıntılı bir şekilde tanımlanmış ve sıkça kullanılmakta olan implant konseptlerinin ise 1930'larda uygulanmıştır.
Dental implantların (Diş İmplantı) insanlara uygulanması ,Titanyumun kemiğe kaynaştığı tespit edildikten sonra, vida diş olarak da tabir edilen titanyum implantların dişsiz insanların ağızlarında yapay diş kökü, protez dişlerin alt yapısı olarak kullanılabileceği fikri doğmuş ve 1965 yılında ilk dental implant (diş implantı) çene kemiğine uygulanmıştır.
Her hastaya implant uygulanabilir mi?
Özellikle sistemik problemi olan hastalara implant önerilmez. Ağır kortizon kullanan hastalar, ileri kardiyovasküler problemi olanlar, şeker hastalığı olan kişiler (şeker belli bir seviyede hastalara da implant yapılabilmektedir), kan hastalığı olanlar, kemoterapi veya radyoterapi gören hastalar genellikle implanta uygun adaylar değildir.
İmplant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Kemiğin kalitesi implantın başarısını etkileyen faktörlerden biridir. Ayrıca implant ağızda kaldığı sürece dişetlerinin tamamen sağlıklı olması gerekmektedir.
İmplant tedavisi için hasta yaşı önemli mi?
İmplantlar herhangi bir üst yaş sınırı olmadan genel sağlık durumu iyi olan tüm insanlara uygulanabilir. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş sınırı yoktur.
Genel sağlık durumu iyi olan herkese implant uygulanabilir. Ancak kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmeyebilir.
İmplant uygulamasının avantajları nelerdir?
İmplant tedavisi, rahat, sağlam ve güvenilir bir uygulamadır. İmplant üzerine yapılan protezler, gerçek dişlerin yerini alırken doğal bir yapı oluştururlar. Eksik dişler tamamlanırken, sağlıklı dişlere dokunulmamış olur.
Diş implantları tüm protezlere oranla çok daha uzun ömürlüdür. Hissettirdiği güven sayesinde diş eksikliğinin olumsuz psikolojik etkilerini de ortadan kaldıracaktır.
İmplant tedavi aşamaları nelerdir?
İmplant tedavisinin birçok ara aşaması olmasına rağmen iki temel bölümden oluşmaktadır. Tedavinin ilk bölümü cerrahi operasyon olan implantın çene kemiğine yerleştirilmesidir.
Titanyum implant çene kemiğine yerleştirildikten sonra kemikleşme olması için 1-3 ay arasında beklemek gerekir. Bekleme süresinden sonra ikinci aşama olan üst yapılara geçilir.
Üst yapılar titanyum implantın üzerine gelen porselen veya zirkonyum dan yapılan protez dişlerdir. Titanyum implantın üzerine yapıştırma ya da vidalama yöntemiyle bir kaç provadan sonra protez diş oturtularak implant tedavisi tamamlanır.
İmplant tedavisi ne kadar sürer?
İmplant tedavisi cerrahi bir operasyonla yapılmaktadır. Eğer yapılacak olan tek bir implant operasyonu ise bu işlem 10 dakika ile 30 dakika arasında değişmektedir.
Vaka durumuna bağlı olarak toplamda 1 ile 4 ay süren implant tedavisi sonucunda hastalar doğal dişe en yakın sonucu elde etmekte ve uzun ömürlü dişlere kavuşmaktadırlar.
Eksik her diş için implant gerekli mi?
Uygulanacak bölge ve protez seçeneğine bağlı olarak her diş için en az 1 implant gereksinimi veya mecburiyeti yoktur. Kaybedilen her diş için bir implant gerekmez.Hiç diş olmayan bir damakta yapılacak protezin şekline ve varolan kemiğin miktarı ve sertliğine bağlı olarak 2 ile 8 arasında implant gerekmektedir. Eğer eksik diş sayısı '1'den fazla ise implant uygulanacak bölgeye bağlı olarak tek bir implant 2 ya da 3 diş yerine hizmet verebilir.Örnek olarak 3 diş eksikliği 2 adet implant ile giderilebilir.
Hastaların ekonomik, psikolojik ve sağlık durumlarına bağlı olarak dişsiz olan bölgeler için hekiminiz en ideal protez ve implant uygulamasını sizler için en iyi tercihi sizlere sunacaktır.
İmplant yapılırken acı hisseder miyim?
Uygun anestesi altında implant operasyonu sırasında hiç ağrı duyulmaz. Operasyon sonrasında da hissedilen ağrı normal bir diş çekimi ağrısından farklı değildir ve sık kullanılan ağrı kesiciler ile kolayca atlatılabilir. Özel durumunuza göre bu konudaki en doğru bilgiyi hekiminiz size önceden verecektir.
Operasyon sonrası bazen birkaç gün sürecek hafif şişlik görülmesi normal sayılır ancak işlem sırasında kişiler ağrı hissetmez.
İmplantların ömrü ne kadardır?
Diş hekiminin kontrolü dışında bulunan beslenme alışkanlıkları, kalıtsal durum, doğru ağız bakımı, sigara alışkanlığı gibi sebepler nedeniyle implantın ömrü bir çok etkene bağlıdır. Ancak her hekim implant uyguladığı hastasının bunları bir ömür boyunca problemsiz taşımasını hedefler. Son yıllardaki teknolojik gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda implantların doğru bakımla ömür boyu ağızda hizmet etmesi beklenmektedir.
Gereken bakım yapıldığı takdirde implantlar bir ömür boyu kullanılabilirler.
Diş kayıplarından sonra implant yaptırmazsam ne olur?
Dişi kaybettiğimizde ilk hasar dişi tutan çene kemiğinde erime başlar ve takip eden yıllar içerisinde erime hızla devam eder. Bu durum, bir süre sonra yanak ve dudağın desteği kaybolacağından yüz şeklinde değişikliklere, profilde çöküntülere neden olabilir. Ancak implantlar kemik üzerine belirli bir kuvvet ilettikleri için bu kemik erimesini ve dolayısı ile yüz şeklindeki değişiklikleri engeller.
Diş çekimlerini takiben kişilerin çiğneme etkinliği yaklaşık 4 kat azalır. Bunun nedeni diş kökü etrafında çiğneme kuvveti alıcılarının yitirilmesidir. Gastroenteroloji sisteminde rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir.
İmplant’lar kemik içine yerleştirileceğinden bu alıcıların bir kısmının tekrar devreye girmesini sağlar ve doğal dişiniz varmışçasına çiğneme kuvveti uygulamanızı sağlar. Sonuçta da daha etkin bir öğütme işlemi yapabilirsiniz. Isırma kuvveti ve protez tutuculuğu en üst seviyede olacağı için rahatsız edeceğini düşünmeden her türlü gıda maddesini tüketebilirsiniz. Bu da dengeli beslenmenizi sağlayacaktır.
Eksik dişlerde kron köprü yerine neden implant tercih edilmeli?
Kron köprüler, boşluğa komşu sağlıklı dişlerin belirli miktar kesilmelerini gerektirdiklerinden, bu sorunsuz dişlerde geriye dönüşsüz işlem yapılmasına neden olur.
Geleneksel alternatif tedavi yöntemlerine (kron köprü , hareketli protez, parsiyel protez, diş arka tarafı sonsuz biten vakalarda halk arasında "sürgülü" protezler) nazaran diş implantlarının en önemli avantajı, çene kemiğinde erimeyi durdurması ve estetik bozulmaların önüne geçilmiş olmasıdır.
İmplant yapıldığında, eksik dişin iki yanındaki dişlerin kesilmesine de gerek kalmaz ki bu da implantın bir başka avantajıdır. Bu hastaların şikayeti kancalarla tutunan protezin (modern protez) estetik olmayan görüntüsü, ya da köprü yapılabilmesi için sağlam dişleri kestirme zorunluluğu olabilir. İmplant tedavisi estetiği sağlarken komşu dişlerin hasar görmesini de önler.
Dental implantlar güvenilir mi? Garantisi var mı?
İmplant tedavileri uzman bir ekip ile tam steril ortamda yapıldığı müddetçe güvenilir ve rahat bir uygulamadır. Vücut içinde kullanılacak implant malzemeleri, vücudun doğal bir elemanının yerini alabilen ve biyolojik olarak vücutla uyumlu (biyouyumlu) titanyum materyallerdir.
İmplantların insan vücudu ile biyouyumluluklarının yüksek olması, vücut içerisinde mükemmel bir dayanıma ve kemikle hızlı bir şekilde bütünleşebilen (osseointegrasyon) nitelikte yüksek performans materyallerdir.
Mode Dental İmplant Sistemleri genel sağlık ve ağız diş sağlığının korunması halinde fiziksel ve yapısal olarak Mode Medikal garantisi kapsamındadır.
Diş implant fiyatı ne kadar?
İmplant tedavilerinde yapılan işlemlere göre fiyatlar değişmektedir. Tek diş ve komple ağız implant uygulamaları için en iyi fiyatı doktorunuz verecektir.
Talebiniz doğrultusunda diş implant tedavinizin her aşamasında sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.
Diş implantları özel sigortalar ve SGK tarafından karşılanıyor mu?
Ülkemizde dünyadaki diğer ülkelerdeki gibi dental diş tedavileri özel sigortalar ve sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanmamaktadır.
Talebiniz doğrultusunda diş implant tedavinizin her aşamasında sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.